Proefverlof voor Volkert van der G.

Volkert van der G. moet zich buiten de cel kunnen voorbereiden op zijn terugkeer in de samenleving. Dat heeft de Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dinsdag geoordeeld in een beroepszaak die de moordenaar van Pim Fortuyn had ingediend tegen een besluit van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde eerder al dat een goede terugkeer in de samenleving zwaarder weegt dan eventuele onrust die hierdoor wordt veroorzaakt. Teeven zorgde er daarop voor dat Van der G. binnen de gevangenis een eigen ruimte kreeg om praktische zaken te regelen.

Dat is volgens de RSJ niet toereikend, omdat het ‘niet voorziet in enige vorm van verlof in de vrije maatschappij’. Van der G. moet voor mei ‘meermalen daadwerkelijk in de vrije samenleving kunnen verblijven’.

De 44-jarige Van der G. zit sinds de dag van de moord, 6 mei 2002, in de cel. Hij werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar celstraf. In mei heeft hij er twee derde van zijn straf op zitten. Hij komt dan hoogstwaarschijnlijk voorwaardelijk vrij.

2013-12-10 11:25