‘Van der G. langs andere weg achter tralies houden’

Volkert van der G. zal maar kort kunnen genieten van zijn proefverlof. Dat verwacht de toenmalige gelegenheidschauffeur van Pim Fortuyn Hans Smolders, die Van der G. langs een andere weg achter de tralies wil houden.

De Raad van Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming oordeelde dinsdag dat Van der G. uiterlijk in februari met proefverlof moet. “Maar met de protesten tegen het proefverlof hebben we het toch driekwart jaar kunnen uitstellen”, zegt Smolders, die een rol speelde bij de aanhouding van de moordenaar van Pim Fortuyn.

Smolders had de uitspraak al aan zien komen en reageert dan ook niet geschrokken. “Ik heb er vertrouwen in dat we hem uiteindelijk langs een andere weg in de cel kunnen houden.” Smolders doelt op zijn vordering bij de rechtbank om de voorlopige invrijheidstelling van Volkert van der G. uit te stellen.

Smolders wil dat Van der G. de volle achttien jaar cel waartoe hij werd veroordeeld uitzit. In Nederland is het gebruikelijk dat iemand bij goed gedrag na het uitzitten van twee derde van zijn straf wordt vrijgelaten.

Maar Smolders stelt dat Van der G. zich niet goed heeft gedragen en dus niet in aanmerking moet komen voor een vervroegde vrijlating. Hij wijst erop dat Van der G. in een documentaire heeft aangegeven dat hij niet weet of hij opnieuw een moord zou plegen, dat in hoger beroep is geoordeeld dat er kans op recidive bestaat en dat Van der G. niet meewerkt aan een programma om recidive te voorkomen.

Vrijdag sprak Smolders met de landelijk hoofdadvocaat-generaal Han Moraal over zijn vordering. “Dat gesprek heeft mij optimistisch gestemd.” Smolders hoopt dat Van der G. ook de rest van de straf moet uitzitten en dat de proefverloven van Van der G. hierdoor vanaf maart kunnen worden opgeschort.

De bedreigingen aan het adres van Van der G. zijn ook Smolders niet ontgaan. Hij keert zich hiervan af. “We moeten dit langs juridische weg oplossen, zoals hij ook had moeten doen toen hij het niet met Pim eens was.”

2013-12-10 12:54