AIVD was actief op Second Life

Een agent van de inlichtingendienst AIVD was in 2007 actief in de virtuele online wereld Second Life. Hij liep daar met drie virtuele persoonlijkheden rond, schrijft De Telegraaf op basis van stukken die de krant heeft ingezien. Second Life stond in 2007 nog in de belangstelling en telde toen een stuk meer gebruikers dan nu.

Eerder deze week meldde de Britse krant The Guardian dat Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten sinds 2008 actief waren in Second Life en een andere online wereld, namelijk World of Warcraft. De AIVD zou tijdens een congres in New York in 2008 aan andere inlichtingendiensten hebben toegelicht hoe de dienst actief is in Second Life.

Het is niet duidelijk of de andere diensten naar aanleiding van de bevindingen van de AIVD ook actief in online spellen zijn geworden of daar zelf al plannen toe hadden. Ook is niet bekend of de activiteit in Second Life de AIVD bruikbare informatie heeft opgeleverd en of de AIVD nog in zulke spellen actief is. De spellen werden geïnfiltreerd uit vrees dat zulke gemeenschappen werden misbruikt voor het heimelijk delen van informatie en het overmaken van geld.

2013-12-11