Vierde storm blijft Nederland bespaard

Het gaat in Nederland vrijdag niet meer stormen. “We zien de windkracht overal al afnemen”, zegt een lichtelijk teleurgestelde woordvoerder van weeronline.nl vrijdag. “We hadden de storm wel met een flinke slag om de arm aangekondigd, maar het is toch jammer als het er niet van komt.”

Als het langdurig tot windkracht 9 was gekomen, had kunnen worden gesproken van de vierde storm van het jaar. “Aan de kust en op de Limburgse heuvels komen tot de eerste helft van de middag nog wel flinke windstoten voor”, zegt de woordvoerder. De heftigste windstoten werden in de vroege ochtend aan de kust gemeten. In Zeeland kwamen windstoten tot 93 kilometer per uur voor.

Rond 13.00 uur kwam het op Vlieland alsnog tot windkracht 9. “Maar die moet een uur aanhouden om alsnog van een storm te kunnen spreken”, zegt de woordvoerder. “De kans dat dat gebeurt is klein.”

Het stormachtige weer komt overgewaaid uit Schotland. Daar werd rekening gehouden met orkaankracht 12, maar het kwam niet verder dan windkracht 11. “Op de hoger gelegen delen kwamen daar windstoten van 178 kilometer per uur voor. Aan de westkust waren het stoten van 150 kilometer per uur.”

2013-12-27 13:14