Categories Nieuws Artikelen

Advocaten geen fan van supersnelrecht

Bij supersnelrecht verdwijnt de nuance en daarom is het niet altijd goed om mensen die tijdens de jaarwisseling geweld gebruiken meteen te bestraffen. Dat zeggen strafrechtadvocaten donderdag in Trouw.

Volgens raadslieden Bart Nooitgedacht en Geert-Jan van Oosten, bestuurders van de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten, is er bij supersnelrecht bijvoorbeeld te weinig tijd voor zorgvuldige rechtsbijstand en onderzoek. Er zijn wel zaken die via supersnelrecht kunnen worden afgedaan, maar dat gehamer op strenger en sneller straffen is ‘stevige taal voor de bühne’, zeggen de strafpleiters.

Bij rechtspraak moet goed gekeken worden naar de achtergrond van de verdachte en de context van de overtreding, zeggen de advocaten. “Misschien is zo iemand in het dagelijks leven een doodnormale burger met een keurige baan. Dan is hij juist gebaat bij een passende straf”, aldus Van Oosten in de krant. “Typisch iets waar onderzoek voor nodig is.”

Bovendien is het vaak verstandig een zaak tot rust te laten komen, zegt Van Oosten. “En niet direct met de verdachte te gaan praten terwijl die nog stijf staat van de adrenaline.”

De Haagse advocaat Eric Deen zegt genoeg voorbeelden te kennen van onzorgvuldige snelrechtzaken. Die waren volgens hem met meer tijd anders gelopen. Volgens Deen is het bovendien niet noodzakelijk de stapel strafdossiers van oud en nieuw weg te werken via supersnelrecht.

2014-01-02 07:25