Belgische N-VA wil illegalen naar Nederland sturen

België moet plaatsen huren voor uitgeprocedeerde asielzoekers in een asielzoekerscentrum in Rotterdam. Daarvoor pleit Theo Francken, parlementslid van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). “Daar is maar een derde van de 650 plaatsen ingenomen, terwijl wij met vijfhonderd plaatsen te weinig ruimte hebben”, zegt hij in de Belgische krant De Standaard.

Francken is teleurgesteld in de cijfers van het Belgische ministerie van binnenlandse zaken waaruit blijkt dat minder illegalen in gesloten centra terechtkomen. De nationalistische politicus wil dat staatssecretaris voor asiel en migratie Maggie De Block (Open VLD) haar beleid aanscherpt. “Er zijn momenteel maar 2,7 uitwijzingen per dag, minder dan ooit.”

De Block ziet niets in het voorstel om illegalen in Nederland vast te zetten. “Wij zijn dit zeker niet van plan”, aldus de staatssecretaris in de krant. “Belgische ambtenaren kunnen niet zomaar op Nederlands grondgebied werken.” Bovendien worden volgens De Block in Nederland minder illegalen teruggestuurd en zit deze groep langer in de centra dan in België. Francken wijst op Twitter op zijn beurt op de Nederlandse cellen die België al jaren in Tilburg huurt.

2014-01-02 10:48