Brandweer vreest voor veiligheid burgers

Brandweerlieden vinden dat de veiligheid die ze horen te bieden is afgenomen door de reorganisatie van de brandweerkorpsen. Bijna driekwart is die mening toegedaan, blijkt donderdag uit onderzoek van Eenvandaag en Abvakabo FNV onder 589 beroepsbrandweerlieden.

Vakbondsbestuurder Bert de Haas gaat een online meldpunt openen waar incidenten en bijna-incidenten anoniem kunnen worden gemeld. “De uitkomsten van het onderzoek zijn zeer zorgwekkend.”

De brandweerlieden hebben veel kritiek op de hervorming die ertoe heeft geleid dat korpsen niet langer onder de gemeenten vallen, maar onder veiligheidsregio’s. Daarnaast worden door bezuinigingen in bepaalde regio’s minder beroepsmensen ingezet. Meer dan de helft (56 procent) vindt dat de managementlaag veel te groot is geworden en 82 procent is van mening dat de korpsleiding onvoldoende luistert naar de werkvloer. “Het is wachten op ernstige ongelukken”, aldus een van de ondervraagden.

Ook experimenten met de personeelsbezetting op brandweerwagens zorgen volgens de ondervraagden voor onaanvaardbare risico’s. Ruim de helft geeft aan dat er nu te weinig beroepsmensen zijn om alle taken goed te kunnen uitvoeren. “Met vier man uitrukken is op papier leuk, maar je kunt niks bij een brand”, zegt een van hen. “We kunnen dan niet naar binnen dus als burger ga je dood.”

Voor het onderzoek werden ook 1259 mensen van de vrijwillige brandweer ondervraagd. De meerderheid kan zich vinden in het standpunt van de beroepscollega’s. Ook de vrijwilligers geven aan dat de veiligheid van burgers is afgenomen. Bovendien is de groep vrijwillige brandweerlieden minder gemotiveerd door de toegenomen werkdruk. Een op de vijf vrijwilligers heeft door de hervormingen overwogen te stoppen of heeft dat inmiddels gedaan.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft volgens Eenvandaag in een schriftelijke reactie laten weten met de veiligheidsregio’s in overleg te gaan.

2014-01-02 15:03