Categories Nieuws Artikelen

Discussie binnen PvdA over vuurwerkverbod

Binnen lokale PvdA-fracties ontstaat discussie over het beperken van het afsteken van vuurwerk door consumenten. Geen een fractie wil zich al uitspreken voor een totaalverbod, maar die in Amsterdam en Rijswijk willen wel dat naar alternatieven wordt gekeken, schrijft De Telegraaf vrijdag.

“Je zou kunnen kijken naar maatregelen die vuurwerk hanteeraarder maken”, zegt fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam Marjolein Moorman in de krant. Een gemeentelijk vuurwerkfeest kan volgens haar een alternatief zijn voor het particuliere vuurwerkbezit. Ze moet het onderwerp nog wel met de fractie bespreken.

In Rotterdam en Utrecht zijn de fracties intern nog verdeeld. Het Rotterdamse raadslid Peter van Heemst stelde eerder al voor met striktere regels te komen voor de plekken en tijdstippen waar vuurwerk mag worden afgestoken. Fractieleider Marco Heijmen stelt dat er veel verschillende alternatieven zijn, voordat een algeheel verbod aan de orde is. “Je kunt niet negeren dat mensen het zelf ook leuk vinden om dingen af te steken.”

Het Utrechtse raadslid Bülent Isik is groot voorstander van georganiseerde vuurwerkshows. “Daarmee besparen we zorgkosten en kunnen we levens redden.” De Tweede Kamerfractie van de PvdA voelt nog niks voor landelijke beperkingen.

2014-01-03 08:21