Betalingsblunder Amsterdam door gebrek aan toezicht

De betalingsblunder van 188 miljoen euro aan woonkostenbijdragen die de gemeente Amsterdam vorige maand beging, kon plaatsvinden doordat het toezicht op het betalingsverkeer tekortschoot. Dit blijkt uit een analyse van de gemeente. De fout kost Amsterdam uiteindelijk anderhalf miljoen euro.

Ruim 185,6 van de 188 miljoen euro is inmiddels teruggestort op de rekening van de Dienst Belastingen Gemeente Amsterdam (DGBA). 453 huishoudens moeten in totaal nog 2,4 miljoen euro terugbetalen. Het terugkrijgen van de helft van dit bedrag wordt waarschijnlijk moeilijk. De kosten van de hersteloperatie worden geschat op drie ton. Daarmee gaat de fout Amsterdam in totaal anderhalf miljoen euro kosten.

De gemeente liet ook een extern onderzoek uitvoeren door KPGM. Daaruit blijkt dat sprake was van zowel menselijke als technische fouten. DGBA werkte voor de woonkostenbijdragen altijd met een programma dat rekende in centen in plaats van in hele euro’s. Toen dit systeem werd aangepast, is het niemand opgevallen dat de bedragen van centen naar euro’s werden omgezet. Het bedrag van 1,88 miljoen werd door het nieuwe systeem daardoor gezien als 188 miljoen.

Het college van burgemeester en wethouders gaat maatregelen nemen om de controle op het betalingsverkeer te verbeteren. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik grijp in om zulke fouten in de toekomst te voorkomen”, zegt wethouder van Financiën Pieter Hilhorst (PvdA) maandag in een verklaring. Zo wordt de DBGA, de dienst die de fout beging, onder verzwaard toezicht geplaatst.

Daarnaast zal een commissie onder leiding van een externe deskundige gaan toezien op het vernieuwen en het verbeteren van het betalingsverkeer bij de dienst. Ook versterkt het college de Dienst Middelen en Control met een nieuw directielid, dat bij alle diensten en stadsdelen het betalingsverkeer en het toezicht moet verbeteren.

2014-01-13 11:25