PvdA wil experimenteren met legale wietteelt

De PvdA vindt dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zijn mening over het reguleren van de wietteelt moet heroverwegen. Dat stelt PvdA-Kamerlid Marith Rebel op de website van de partij. Ze vindt dat gemeenten lokaal moeten kunnen experimenteren om te kijken of de overlast en criminaliteit die nu met wietteelt gepaard gaan, afnemen.

“Wel gedogen dat coffeeshops wiet mogen verkopen, maar niet erkennen dat ze dat dan ook ergens moeten inkopen, dat werkt criminaliteit en overlast in de hand”, aldus Rebel. Ze wil experimenteren met reguleren van wietteelt. Door het leveren van wiet aan bonafide coffeeshops komen gemeenten er zelf achter of deze aanpak werkt tegen overlast.

Opstelten wil tot nu toe niets weten van de regulering van wietteelt. De minister stelt dat het in strijd is met internationale verdragen. Rebel roept hem nu op met gemeenten in overleg te gaan over de mogelijkheden om lokale of regionale experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan.

Door een bezoek aan het buitenland kan Opstelten vrijdag niet reageren op de oproep van Rebel. Wel stelt een woordvoerder dat de minister ‘duidelijk heeft aangegeven dat regulering niet werkt’. “Je kunt de binnenlandse markt wel reguleren, maar daarmee los je criminaliteit niet op”, stelt de woordvoerder. “De meeste wietteelt is namelijk bedoeld voor het buitenland.”

Burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA) en burgemeester van Roermond Peter Cammaert (CDA) pleitten eind vorig jaar al bij Opstelten voor het reguleren van de wietteelt. Depla maakte zich vooral zorgen over de gezondheidsrisico’s van de wiet die op dit moment wordt verkocht. In Heerlen worden jaarlijks de meeste kwekerijen van Nederland opgerold.

2014-01-24 09:31