Categories Nieuws Artikelen

Supermarkten vrezen voor veiligheid kassameisjes

Supermarkten vrezen dat kassamedewerkers door de verhoging van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcohol en tabak vaker te maken krijgen met intimidatie, bedreigingen en geweld. Daarvoor waarschuwt het Platform Ondernemingsraden Groothandel en Grootwinkelbedrijven Levensmiddelenbranche (POGGL) maandag.

De vaak jeugdige kassamedewerkers voelden zich voor de nieuwe regel op 1 januari in ging al regelmatig onveilig bij de controle van identiteitsbewijzen en dat gevoel zal alleen maar toenemen, verwacht het platform. Ook buiten de winkel, bijvoorbeeld op school of tijdens het uitgaan, moeten ze op hun hoede zijn omdat ze daar de jongeren tegenkomen die zij eerder weigerden om alcohol mee te geven.

De ondernemingsraden van de supermarkten die verenigd zijn onder het platform hopen dat leidinggevenden en ouders extra aandacht hebben voor signalen die kunnen wijzen op mogelijk geweld. Ook willen ze dat de overheid veel serieuzer naar dit probleem kijkt.

Branchevereniging CBL hanteert een leeftijdsgrens van 25 jaar bij het vragen naar een identiteitsbewijs. De ondernemingsraden vragen zich af of deze grens in de praktijk uitvoerbaar is. Veel kassamedewerkers geven aan het inschatten van leeftijden rond deze grens lastig te vinden.

2014-01-27 10:17