Categories Nieuws Artikelen

Amsterdam investeert in ‘asocontainers’

In Amsterdam worden op termijn op zeven of acht locaties containers geplaatst waar gezinnen die extreme overlast geven kunnen worden gehuisvest. De ’treiteraanpak’ van asogezinnen of pestende inwoners lijkt te werken, zei burgemeester Eberhard van der Laan woensdag tijdens een persbijeenkomst. “Hopelijk ook preventief.” In de hoofdstad staat nu één ‘asocontainer’.

De gemeente kreeg afgelopen jaar 157 signalen van dergelijke asohuishoudens. Het gaat hierbij niet om gewone burenruzies, benadrukte Van der Laan. Stadsbreed bleken dertig gevallen te voldoen aan de criteria. Acht zaken zijn afgerond, waarbij de betreffende gezinnen ‘voor een deel’ gedwongen zijn verhuisd. In enkele gevallen volgt binnenkort een ontruiming. Het centrale team dat de zwaarste zaken op zich neemt heeft vijf zaken in behandeling.

Vrijdag staat een gesprek met stadsdeelregisseurs en corporaties gepland onder meer over geschikte plekken voor containers voor de ergste gevallen, waar ze geen overlast meer kunnen veroorzaken. Waarschijnlijk worden dat zeven of acht locaties met maximaal drie containers, zei Van der Laan. Hij voegde daaraan toe dat hierbij allerlei dilemma’s ontstaan, waarvan ramptoerisme er een is. In het voorjaar wordt een conferentie over de treiteraanpak georganiseerd.

2014-01-29 14:31