Kabinet verbiedt combi drugs en drank achter stuur

Ook kleine hoeveelheden drugs en alcohol zijn voortaan verboden in het verkeer als zij worden gecombineerd. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Nu is het nog toegestaan om voor het rijden een kleine hoeveelheid drugs te gebruiken en een beetje te drinken. Voor drugs en drank gelden namelijk afzonderlijke limieten. In de wet wordt er nog geen rekening mee gehouden dat de rijvaardigheid achteruit holt als de twee worden gecombineerd. Dat willen Opstelten en Schultz nu veranderen.

Het blijft toegestaan om onder invloed van een kleine hoeveelheid drugs of drank te rijden, maar zodra iemand drugs en drank of meerdere drugs combineert is hij altijd in overtreding. Dan geldt namelijk een nullimiet.

De nieuwe wet moet halverwege volgend jaar ingaan. De wet regelt ook dat agenten weggebruikers kunnen verplichten een speekseltest te doen. Daarmee kan snel worden nagegaan of iemand drugs heeft gebruikt. Als de test dat aangeeft, kan een automobilist mee worden genomen om bloed af te staan. De uitslag van het bloedonderzoek kan dienen als bewijsmateriaal in een strafzaak.

2014-02-04 08:25