Categories Nieuws Artikelen

Samenwerking met Turkije tegen jihadreizigers

Nederland en Turkije gaan nauwer samenwerken bij de bestrijding van terrorisme. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag in Ankara afspraken gemaakt over onder meer de aanpak van Nederlandse jihadreizigers naar Syrië.

Timmermans heeft met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoglu gesproken over intensieve samenwerking bij het tegengaan van buitenlandse terroristen. “Dat is van belang omdat zij een kwalijke factor zijn in het Syrische conflict, en omdat Nederlandse jihadistische strijders bij terugkeer naar Nederland een potentiële bedreiging zijn voor de binnenlandse veiligheid”, stelt Timmermans.

Verder zijn er afspraken gemaakt over meer samenwerking op economisch terrein, vooral op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor wordt een gezamenlijke commissie in het leven geroepen.

Timmermans sprak verder met maatschappelijke organisaties over onder andere de pers- en internetvrijheid in Turkije. Ook werd hij ontvangen door de Turkse president Abdullah Gül.

2014-02-14 16:05