Categories Nieuws Artikelen

Aantal verslaafde jonge gamers stijgt

Het aantal jonge gamers dat hulp zoekt bij een kliniek omdat ze verslaafd zijn aan computerspelletjes is de afgelopen twee jaar met 66 procent gestegen. Dat meldt de NOS zondagavond na een rondgang langs acht verslavingsinstellingen. De gamers zijn bovendien jonger, en hun verslaving is zwaarder.

De acht klinieken behandelden in 2011 samen 256 jonge gamers met een verslaving. In 2013 was dat aantal gestegen tot 426. En waar het drie jaar geleden meestal ging om jongeren van 15 jaar en ouder, daar gaat het volgens de NOS nu soms om kinderen van 10, 11 of 12 jaar.

De directeur van een van de klinieken ziet dat de jongeren steeds extremer bezig zijn met hun obsessie. “Het aantal uren dat ze gamen neemt toe, soms wel achttien uur per etmaal”, zo zei directeur van Yes We Can Clinics Jan Willem Poot tegen de omroep. Ze gebruiken volgens hem ook veel drugs en verwaarlozen zichzelf.

Verslavingskliniek Jellinek, die vorig jaar ruim vijftig gameverslaafden zag aankloppen, schrijft de stijging onder meer toe aan de groeiende alomtegenwoordigheid van internet via smartphones en tablets. Ook zouden ouders eerder aan de bel trekken als het niet goed gaat met hun kind, zo meldde de kliniek zondag in een verklaring. Behalve onder tieners ziet de kliniek ook veel gameverslaving onder twintigers.

De klinieken signaleren een taboe op gameverslaving, waardoor veel jongeren zich niet zouden laten behandelen. Volgens onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is zo’n anderhalf procent van de jongeren tussen de 13 en 16 jaar verslaafd aan online gamen, oftewel ongeveer twaalfduizend kinderen.

 ongeren, docenten en ouders zouden via school meer voorlichting moeten krijgen over gameverslaving, vinden de klinieken. “Veel ouders en docenten denken te lichtzinnig over de oplossing: trek de stekker eruit en dan is het klaar. Maar zo werkt het niet”, aldus teamcoach van de Tielse kliniek Iriszorg Marius Nabuurs. Een gameverslaving moet volgens hem op dezelfde manier worden behandeld als een alcohol- of drugsverslaving.

 Van een gameverslaving is volgens Jellinek sprake als iemand meer dan zestien uur per week gamet en daardoor slechter functioneert.

 2014-02-16 21:30