‘Stel plundert 650 duizend euro uit kerkkas’

Een stel heeft de afgelopen jaren bij elkaar 650 duizend euro uit de kas van de Haagse Doopsgezinde Kerk gehaald. De twee volgden elkaar op als penningmeester van de kerk en konden daardoor ongestoord hun gang gaan, schrijft het AD woensdag.

In een brief die de kerk naar zijn leden heeft gestuurd, staat volgens de krant dat Hans en Brigitte S. het geld onder meer in restaurants uitgaven. Ook werd het geld gebruikt om privérekeningen mee te betalen. Pronken met het geld deden ze volgens het AD echter niet. Zo was er geen sprake van dure auto’s of een overdaad aan juwelen. Het stel woonde in een rijtjeshuis en ging iedere zondag naar de kerk.

De kerk heeft aangifte tegen de twee gedaan en probeert het gestolen geld met een procedure terug te krijgen. Hans S. was tot 2010 penningmeester, waarna zijn partner hem opvolgde. Hans werd toen penningmeester van het landelijke bestuur van de kerk, maar daar zou hij geen geld hebben verduisterd, wel is hij inmiddels uit zijn functie gezet. De twee zijn allebei werkzaam in de financiële wereld.

De verduistering bij de kerk in Den Haag werd in de zomer van vorig jaar ontdekt. Hans S. zou toen mondeling en schriftelijk hebben verklaard dat hij geld van de kerk in zijn eigen zak heeft gestoken en dat hij de schade zou vergoeden.

Later zou hij op die verklaring zijn teruggekomen. De kerk probeerde een halfjaar er samen met het stel uit te komen, maar dat lukte niet. Daarom stapte de kerk naar de rechter. “Het is niet gebruikelijk dat we eigen mensen voor de rechter slepen”, zegt voorzitter van het kerkbestuur Clara Wesselink-van Dijk in de krant. “Maar gelet op de hoogte van de schade en het stelselmatige karakter waarmee geld verdween, konden we niet anders.”

De twee zijn nog niet aangehouden.

2014-03-05 07:13