Haagse wethouder kandidaat-voorzitter VVD

De Haagse verkeerswethouder Peter Smit wil Benk Korthals opvolgen als partijvoorzitter van de VVD. Hij stopt na de gemeenteraadsverkiezingen als wethouder en is de eerste kandidaat voor het voorzitterschap, laat de gemeente maandag weten.

De in 1956 geboren Smit is zeven jaar wethouder in Den Haag. Hij wil zich als partijvoorzitter van de VVD onder meer inzetten voor een betere band tussen de landelijke top en de lokale afdelingen.

“De lokale democratie wordt steeds meer een uitvoeringskantoor van het rijk en dat ondermijnt het burgerschap”, zegt Smit in een verklaring. “De basis verdient versterking. Bovendien kan Hans Spekman wel een tegenhanger gebruiken, die heeft nu het rijk alleen met zijn rare feestjes. Dat is niet goed voor de VVD. “

Smit is voor de VVD in Den Haag nog wel lijstduwer. “Indien het (geringe) risico zich voordoet dat de kiezer mij met voorkeursstemmen kiest, zal ik die zetel innemen, met de intentie vier jaar voor de stad beschikbaar te zijn”, verklaart de VVD’er daarover.

De 69-jarige Korthals kondigde eind vorig jaar aan dat hij in mei stopt als partijvoorzitter. Zijn eerste termijn als voorzitter loopt dan af. Het was nooit zijn bedoeling geweest om voor een tweede termijn te gaan, schreef de oud-minister in een brief aan het partijbestuur.

2014-03-10 10:32