Zorgmedewerkers opgepakt voor pgb-fraude

Twee werknemers van zorgbedrijven uit Dordrecht en Alphen aan den Rijn zijn dinsdag opgepakt op verdenking van stelselmatige fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb). Het gaat om een 39-jarige man en een 26-jarige vrouw, die beiden in Dordrecht werden aangehouden.

Naar de twee loopt een strafrechtelijk onderzoek, meldt de Inspectie SZW. Het vermoeden is dat cliënten niet de zorg hebben gekregen waar ze recht op hadden. Voor hoeveel geld het duo zou hebben gefraudeerd wordt nog onderzocht.

Naast drie bedrijfspanden in Dordrecht zijn een bedrijfspand in Alphen aan den Rijn en een woning in Dordrecht doorzocht. Er is beslag gelegd op waardevolle goederen, waaronder drie auto’s en drie scooters. Verder heeft de politie een vuurwapen in beslag genomen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team dat ruim een jaar geleden werd opgericht om pgb-fraude aan te pakken. Met een pgb kan iemand die daar behoefte aan heeft zorg, begeleiding of hulp inkopen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) moet de aanvraag eerst goedkeuren, waarna een zorgkantoor zorg of een pgb verstrekt. Het geld mag alleen aan zorg worden uitgegeven.