Krokodillenvrouwtje Artis stikt tijdens seks

Een krokodil is in dierentuin Artis om het leven gekomen door het ‘dominante paringsgedrag’ van een mannetje. Dat meldt de Amsterdamse zoo woensdag. Het dierenpark spreekt van ‘een groot verlies’. Het gaat om een onechte gaviaal, een met uitsterven bedreigde krokodillensoort.

In het Reptielenhuis in Artis leven al jaren twee gavialen, een mannetje en een vrouwtje. Tot nu toe hadden ze zich echter nog nooit voortgeplant, terwijl ze wel in een vruchtbare leeftijd zitten. Daarom kwam vorig jaar in oktober een tweede vrouwtje naar Artis. Zij moest de kans op nageslacht vergroten. De introductie was volgens de dierentuin succesvol. “Er zijn verschillende paarpogingen gezien.”

Uit sectie op het lichaam van het vrouwtje blijkt echter dat het paringsgedrag van het mannetje haar fataal is geworden. Volgens Artis is dat uitzonderlijk. “Ze had veel wonden over haar hele lichaam, onder meer rond het keelgebied. Uiteindelijk is ze door verstikking om het leven gekomen.”

Het paringsritueel gaat er bij onechte gavialen niet zachtzinnig aan toe. Het mannetje pakt het vrouwtje met zijn bek vast. Ook de gaviaal in Artis deed dit en de beide vrouwtjes lieten het toe. “Ze verzetten zich er niet tegen. Het mannetje liet de vrouwtjes ook altijd weer los en de verzorgers hielden de situatie nauwlettend in de gaten”, meldt de dierentuin.

De onechte gaviaal lijkt op een gaviaal, maar wordt tot de echte krokodillen gerekend. Dit komt onder meer door het aantal tanden dat hij heeft, namelijk minder dan honderd. In het wild leven nog maar 2500 onechte gavialen. Ook is de diersoort in Europese dierentuinen zeldzaam. In maar tien Europese dierentuinen komt de soort voor. Daarom neemt Artis deel aan het Europees fokprogramma.

2014-03-19 15:56