CDA hekelt Turkse blokkade van Twitter

De blokkade van Twitter door de Turkse overheid moet meteen worden opgeheven. Dat eisen CDA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Esther de Lange en CDA-Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt vrijdag. De Europese Unie moet haar tanden laten zien, vinden ze.

Het stilleggen van Twitter is niet van deze tijd. In een democratie is iedereen vrij om kritiek te uiten”, stellen De Lange en Omzigt. “Je gaat ook niet het telefoonverkeer afsluiten, omdat je bang bent dat mensen het niet met je eens zijn.”

De twitterblokkade kan niet zonder consequenties blijven, stelt het CDA. “Door de opstelling van de Turkse regering is de relatie met de EU op een hellend vlak gekomen. Om erger te voorkomen moet de EU nu zijn tanden laten zien. De toetredingsgesprekken moeten worden opgeschort tot de regering de blokkade intrekt”, aldus de CDA’ers.

Het sociale medium ging donderdag op zwart na dreigementen van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. De premier is kwaad, omdat via Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin hij te horen is. Erdogan spreekt van een complot om hem en zijn partij zwart te maken in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 30 maart.