NS gaat mogelijk vuilniszakken uitdelen in trein

De NS overweegt een proef om vuilniszakjes uit te delen aan reizigers om te voorkomen dat de treinen nog smeriger worden. Ook gaat het vervoersbedrijf mogelijk eigen kantoorpersoneel inzetten om de zwijnenstal in veel treinstellen aan te pakken. Dat laat een woordvoerder woensdag weten.

 Volgens de woordvoerder is de trein net als bij eerdere schoonmakersstakingen een gemakkelijk doelwit omdat dat voor veel mensen zichtbaar is. “Elke keer is de reiziger weer de sjaak”, zegt hij. “Als het uit de hand loopt moeten we voor de veiligheid en comfort toch ingrijpen.” De NS pleitte dinsdag al in een brandbrief aan FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB om snel een bemiddelaar aan te stellen zodat de reiziger niet langer de dupe is.

 Met de schoonmakers die wel werken probeert de NS overlast voor reizigers zo veel mogelijk te voorkomen en zo veel mogelijk treinen zo schoon mogelijk op te leveren. Reizigers worden verder opgeroepen hun kranten, koffiebekers en ander afval mee te nemen uit de trein.

 Ondertussen klagen op sociale media steeds meer mensen over de smeerboel in de treinen. Na Koningsdag puilen veel coupés uit van de afvalbergen.

 De treinschoonmakers staken sinds vorige week dinsdag. Ze protesteren met hun acties tegen de vastgelopen cao-onderhandelingen. FNV wil onder meer dat de schoonmakers de eerste twee ziektedagen krijgen uitbetaald.

 Rover roept alle betrokken partijen op om snel tot een oplossing te komen. De reizigersorganisatie zegt veel klachten te krijgen over de zwaar vervuilde treinen. Ook Rover hoopt dat reizigers zelf een steentje bijdragen door zoveel mogelijk afval zelf mee te nemen en de trein ‘niet tot een rijdende vuilnisemmer te transformeren’.

 2014-04-30