‘Iedereen gaat erop vooruit met leenstelsel’

Studenten gaan er door het leenstelsel juist op vooruit. Dat zegt minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) donderdag in een interview met nu.nl. Het systeem heeft voor zowel mbo’ers, als hbo’ers als wo’ers voordelen, omdat de opbrengst van het afschaffen van de basisbeurs wordt geïnvesteerd in onderwijs, betoogt de bewindsvrouw.

“Het systeem is nu niet eerlijk”, stelt Bussemaker. “Nu betalen lage inkomens via de belastingen de opleiding van degene die na een studie anderhalf tot twee keer meer gaat verdienen.”

Dat door de afschaffing van de basisbeurs een enorme drempel wordt opgeworpen om te gaan studeren, zoals oppositiepartijen stellen, verwerpt ze. “Met de aanvullende beurs en de ruime afbetaalregeling zorgen we ervoor dat die toegankelijkheid gewaarborgd blijft.”

De minister wijst er ook op dat ‘schakelen’ tussen mbo en hbo makkelijker wordt. “Dus ik zou eigenlijk willen zeggen: iedereen gaat erop vooruit.”