Tropische dagen in aantocht

De kans is groot dat de temperatuur vrijdag of zaterdag voor het eerst deze zomer boven de 30 graden uitstijgt. Daarmee zou de eerste landelijke tropische dag een feit zijn. Dat meldt weeronline.nl maandag.

Meestal valt de eerste landelijke tropische dag in juni, maar dit jaar laat de eerste ‘dertiger’ nog op zich wachten. Dat is overigens geen unicum want in 1993 werd het helemaal geen 30 graden en in 1903 werd de eerste tropische dag pas op 3 september behaald.

In de komende dagen wordt het elke dag een stapje warmer. Maandag en dinsdag is er nog bewolking maar vanaf woensdag wordt het zonniger en heter met temperaturen boven de 25 graden. Vrijdag en zaterdag wordt er pas echt warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd waardoor de 30 graden in zicht komt. Onweersbuien kunnen overigens wel roet in het eten gooien.

Het warme weer is slecht nieuws voor de duizenden wandelaars die dinsdag beginnen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Vooral vrijdag zullen ze het zwaar krijgen, verwacht de woordvoerder. De wandelaars kunnen hun borst nat maken met benauwde gevoelstemperaturen van boven de 30 graden, veel zon en weinig wind.

Lopers wordt aangeraden goed voorbereid op pad te gaan. “Voldoende water drinken, een petje of hoedje dragen en goed insmeren”, adviseert de zegsman.