Kans op hittegolf neemt toe

De kans dat een hittegolf Nederland op korte termijn overspoelt wordt steeds groter. Dat zeggen meteorologen van Meteogroup woensdag. De vereiste vijf zomerse dagen zijn tot en met zondag te halen, maar het is nog onzeker of de temperatuur ook drie keer boven de 30 graden uitkomt. 

Eerder deze week leken buien en bewolking een eventuele hittegolf tegen te houden maar zoals het er nu uitziet heeft alleen de zuidelijke helft van het land zondag geen zon. Daardoor is de kans groot dat in De Bilt ook zondag de 30 graden wordt gehaald. Vrijdag en zaterdag worden naar verwachting ook tropische dagen. 

Als zondag daadwerkelijk een tropische dag wordt, is de veertigste hittegolf sinds 1901 en de achtste van deze eeuw een feit. De laatste werd vorig jaar juli neergezet en duurde zeven dagen. 

Mocht het tot een hittegolf komen, dan is de kans groot dat die langer dan vijf dagen duurt. Volgens Meteogroup blijft het na zondag warm en zonnig met temperaturen tussen de 25 en 30 graden. Op basis van de laatste weerkaarten is een hittegolf van een week mogelijk.