Hoogste aantal asielzoekers sinds 2001

In het afgelopen halfjaar zijn ruim 12.300 asielzoekers naar Nederland gekomen. Dat is het hoogste aantal sinds het eerste halfjaar van 2001. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Vergeleken met vorig jaar is het aantal asielverzoeken verdubbeld. Vooral uit Syrië en Eritrea kwamen veel meer asielzoekers. Bijna zes op de tien vluchtelingen kwamen uit een van deze twee landen. In eerdere jaren waren Somalië, Irak en Afghanistan juist belangrijke herkomstlanden. Vooral in april en mei bleef het aantal Eritreeërs toenemen. Vorige maand daalde dat aantal alweer sterk. 

Volgens het CBS hangen pieken in asielzoekersstromen vrijwel altijd samen met instabiele politieke situaties. In Eritrea werden in het afgelopen halfjaar op grote schaal mensen om politieke of religieuze redenen vervolgd. Syriërs vluchtten vooral om de aanhoudende burgeroorlog.