Oud-ministers willen onderzoek naar geweld Gaza

Het Internationaal Strafhof in Den Haag moet een onderzoek instellen naar het grootschalige en dodelijke geweld in de Gazastrook. Dat eisen elf oud-ministers, voormalige diplomaten en hoogleraren internationaal recht in een brief aan aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof in Den Haag, zo maakte The Rights Forum dinsdag bekend. 

Tot de ondertekenaars behoren voormalig premier Dries van Agt (CDA), die zich al langer inzet voor de Palestijnse zaak, en de oud-ministers Frans Andriessen (CDA), Laurens Jan Brinkhorst (D66), Hans van den Broek (CDA), Hedy d’Ancona (PvdA), Jan Pronk (PvdA) en Bert de Vries (CDA). Aanleiding voor hun brief is de ‘grootschalige’ aanval van Israël op Gaza, waarbij de afgelopen weken ruim duizend Palestijnen werden gedood, onder wie een groot aantal burgers. 

Aan Israëlische zijde vielen veel minder slachtoffers, en het betrof vooral militairen. “Ontzet en geschokt door deze ontwikkelingen, vooral door Israëls felle aanval op de burgerbevolking van Gaza, vragen wij, voormalige ministers en ambassadeurs van Nederland en hoogleraren internationaal publiekrecht aan Nederlandse universiteiten, u met klem om onmiddellijk een voorlopig onderzoek in te stellen naar de situatie in Gaza.”