Vraagtekens bij demonstratieverbod Schilderswijk

Burgemeesters kunnen niet zomaar alle demonstraties op een bepaalde plek verbieden. Dat zei emeritus hoogleraar staatsrecht Jit Peters vrijdagochtend op Radio 1 in reactie op de beslissing van burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen over de Schilderswijk. 

Volgens Peters kan een burgemeester alleen geplande demonstraties verbieden. “Onze wet gaat ervan uit dat bij iedere demonstratie gekeken wordt of hij wel of niet door kan gaan.” Van Aartsen moet volgens de hoogleraar dus eerst concreet de voor- en nadelen afwegen. “Hoeveel politie heb ik nodig en is dat nog proportioneel?” 

Bij een demonstratie tegen de Islamitische Staat ontstonden zondag rellen in de Haagse wijk. Journalisten werden aangevallen en een agent raakte gewond. Pro Patria, de beweging die de betoging organiseerde, wil 20 september opnieuw een betoging houden in de Schilderswijk. 

Peters vindt het begrijpelijk dat Van Aartsen de wijk wil behoeden voor wanorde, maar het is zijn eerste plicht om politie in te zetten om demonstranten te beschermen. Hij kan een demonstratie pas verbieden als bijvoorbeeld de openbare orde en veiligheid in het geding is. 

Peters zou niet verbaasd zijn als de Pro Patria naar de rechter stapt om het demonstratieverbod aan te vechten, zei hij op Radio 1. De organisatie liet donderdagavond al weten het verbod te betreuren. Over een gang naar de rechter is nog geen beslissing genomen.