Opstelten: Turkije aan zet in zaak-Saban B.

Turkije is nu aan zet om de beruchte vrouwenhandelaar Saban B. op te sporen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maandag in antwoord op vragen van het CDA. Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) is niet tevreden met deze beantwoording en eist nadere opheldering.

Omtzigt had samen met zijn collega Peter Oskam gevraagd naar de stand van het onderzoek, nu bekend is geworden dat B. een ‘ogenschijnlijk zorgeloos’ leven leidt in Turkije. Foto’s van dat bestaan zorgden voor ophef in het parlement; de Kamer wil dat het kabinet de druk op Turkije opvoert om B. zijn straf van een kleine acht jaar cel te laten uitzitten.

Opstelten schrijft dat Turkije is gevraagd om ervoor te zorgen dat B. in de cel belandt. “Aangezien Turkije geen eigen onderdanen uitlevert, is het gezien de huidige omstandigheden aan de Turkse autoriteiten om handelingen te verrichten met het oog op opsporing van betrokkene.” Ook wordt regelmatig overlegd met Turkije. Die gesprekken zijn erop gericht om te zorgen dat het recht zijn loop krijgt. “Ik kan in het belang van de zaak op dit moment geen nadere mededeling doen.”

Omtzigt vindt de beantwoording onvoldoende. Volgens het Kamerlid blijft onduidelijk of de Nederlandse regering wel echt een formeel verzoek aan Turkije heeft gedaan om Saban B. zijn straf in een Turkse cel te laten uitzitten. “Als er geen formeel verzoek ligt, kan Turkije niet eens in actie komen”, licht Omzigt toe. De CDA’er wil met spoed opheldering over dit punt en hoopt Opstelten of een van zijn collega’s hierover dinsdag te kunnen bevragen in het vragenuur.

“Dit is een van de grootste mensenhandelzaken die we ooit gehad hebben. Deze man moet je gewoon vast hebben zitten”, zegt Omtzigt in een reactie. Hij heeft er geen probleem mee dat B. niet kan worden uitgeleverd aan Nederland. “Een Turkse cel is een goede plek voor hem.” Overigens staat B. internationaal gesignaleerd, zodat hij kan worden opgepakt zodra hij Turkije verlaat.

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, zei zaterdag nog dat hij ‘professioneel laaiend’ is dat B. nog altijd een vrij man is. Het gerechtshof in Arnhem gaf B. in 2009 een week verlof om zijn pasgeboren baby te bezoeken. Daarop vluchtte hij onmiddellijk naar zijn geboorteland, waarmee Nederland geen uitleveringsverdrag heeft.

2014-10-06