Inspectie wil uitleg over opnames in VUmc

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil uitleg van het VU medisch centrum in Amsterdam over televisieopnames op de spoedeisende hulp. De inspectie hoopt zo een beter beeld te krijgen van wat er precies is gebeurd, zegt een woordvoerder donderdag.

Het ziekenhuis kwam woensdagavond in opspraak toen een hoogleraar medisch recht en een klinisch ethicus in Nieuwsuur meldden dat het ziekenhuis het medisch beroepsgeheim heeft overschreden door opnames toe te staan. Camera’s registreerden de gebeurtenissen op de spoedeisende hulp voor een nieuw programma van RTL.

De televisiemakers filmden onder meer een vertrouwelijk gesprek tussen een kind en een arts, waar de ouders niet bij waren. Pas toen zij weggingen werd toestemming gevraagd om het beeldmateriaal te gebruiken.

De inspectie heeft inmiddels contact gehad met het VUmc, dat in een officiële verklaring heeft laten weten dat er een fout is gemaakt door niet tijdig om toestemming te vragen. Het ziekenhuis heeft daarvoor excuses aangeboden. Overigens hebben de medewerkers van de productiemaatschappij een geheimhoudingsverklaring getekend. “Hierin gelden voor hen dezelfde afspraken als medewerkers in de zorg”, laat het ziekenhuis weten.

Patiëntenfederatie NPCF reageert verontwaardigd op het toelaten van camera’s op de spoedeisende hulp. “Ik vind het stuitend dat dit ziekenhuis kwetsbare patiënten heeft geconfronteerd met camera’s ten behoeve van een televisieprogramma”, zegt directeur Wilna Wind.

Volgens Wind zijn de grenzen van de privacy flink overschreden. “Je mag patiënten nooit in zo’n positie brengen.” Ze wil dat de politiek en ziekenhuizen er in de toekomst alles aan doen om dergelijke situaties te voorkomen.

23 februari 2012, 11:03 
©novum