Dementerende ouderen die thuis zorg krijgen worden vaak onder dwang verpleegd. Vier op de tien thuiswonende dementerenden geven aan dat ze te maken hebben met van een vorm van vrijheidsbeperking. Dat schrijft dagblad Trouw donderdag op basis van een onderzoek van de Universiteit Maastricht, die bijna duizend thuiswonende dementerenden ondervroeg.
Van de onderzochte dementen hebben er 320 te maken met dwang, aldus de universiteit. Tachtig procent van hen krijgt ook ‘onvrijwillige zorg’, aldus de universiteit. Het gaat dan om het stiekem toedienen van medicatie, het opsluiten in huis of het gedwongen moeten douchen. Aan zeven procent worden zelfs fysieke beperkingen opgelegd. Deze mensen worden bijvoorbeeld aan tafel vastgebonden of krijgt te maken met bedhekken.
Volgens onderzoekers van de universiteit is dit slechts het topje van de ijsberg. Veel meer dementerenden hebben last van dwangverpleging. “We hebben alleen gekeken naar mensen die onder toezicht staan van een zogenoemde casemanager. Dat zijn gespecialiseerde mensen die een team rondom een dementerende aansturen. Dit is in Nederland waarschijnlijk de beste zorg die dementerenden thuis hebben.”
Ouderen die alleen wonen hebben een grotere kans op dwangverpleging. De familie bepaalt in driekwart van de gevallen tot vrijheidsbeperking, aldus de universiteit. Hoe drukker een zorgverlener het heeft, hoe eerder hij overgaat tot verregaande maatregelen. Bij elk stapje op de schaal van belastbaarheid van een tot negen neemt de kans op dwang toe met dertien procent, aldus onderzoekers van de universiteit.
Het onderzoek is volgens Trouw interessant omdat het kabinet ouderen langer thuis wil laten wonen. In de thuiszorg zijn nauwelijks regels voor verpleging, aldus de universiteit. De onderzoekers pleiten voor een nieuwe wet die dit gat opvult.
2014-10-30