Tandarts moet prijzen verlagen van zorgautoriteit

Een bezoek aan de tandarts of orthodontist wordt vanaf volgend jaar juli goedkoper. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeert na een kostenonderzoek dat de prijzen voor een controle of het trekken van een kies best wat omlaag kunnen. Dat meldt de zorgautoriteit vrijdag.

Vanaf 1 juli worden de maximumprijzen bij tandartsen met 5,15 procent verlaagd. Een periodieke controle kost straks maximaal 20,01 euro en voor het trekken van een kies moet maximaal 39,49 euro worden betaald. De plaatsing van een implantaat wordt nog veel goedkoper. Het maximumtarief daarvoor gaat met ruim negentien procent omlaag, waardoor de plaatsing niet meer dan 462,33 euro kost. Patiënten van orthodontisten zijn ongeveer anderhalf procent minder kwijt.

De NZa verwacht dat de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend kan werken en dat er voldoende marge overblijft. “De uitkomst van de tariefherijking is in goed overleg met de brancheorganisaties tot stand gekomen”, meldt de zorgautoriteit. De komende tijd wordt onderzocht hoe het tariefsysteem zo veranderd kan worden dat meer ‘zorg op maat’ kan worden geboden.

In 2012 werden tandartsen vrijgelaten in het bepalen van hun tarieven, maar dat zorgde voor flinke prijsstijgingen. Daarom legde de zorgautoriteit vorig jaar weer maximumtarieven op.

2014-11-07