PvdA-Kamerleden uit fractie na kritiek op Asscher

PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn donderdag uit de Tweede Kamerfractie gezet. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond gezegd na een extra en urenlang fractieberaad, waarbij de twee Kamerleden van Turkse afkomst ook aanwezig waren.

De twee hadden zich deze week de woede van hun fractie op de hals gehaald door openlijk af te geven op het integratiebeleid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA).

De hele fractie heeft een klemmend beroep op hen gedaan om de fractielijn op het gebied van integratie te steunen en vertrouwen uit te spreken in vicepremier Asscher. Volgens Samsom konden ze dat niet. “En daarmee scheiden onze wegen”, zei hij.

Het lijkt erop dat Kuzu en Öztürk in de Tweede Kamer willen blijven, hoewel ze dat nog niet expliciet zeiden. Kuzu zei dat hij het debat over integratie ,,tot op de laatste snik” wil blijven voeren.