Duitse kranten: Erdogan hat seiner Mutter oft die Füße geküsst

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de voeten van zijn moeder gekust. Zo koppen verschillende Duitse kranten vandaag. In Nederland lezen we echter een “andere versie” van de toespraak van Erdogan: “Erdogan: vrouw is niet gelijk aan man” zo kopt NOS. En uiteraard is de Telegraaf het daarmee eens. “Erdogan: vrouwen en mannen niet gelijk” weten zij te koppen.

Het is de vraag waarom Duitse kranten een veel positievere verhaal schetsen over het optreden van Erdogan dan sommige Nederlandse media. Ook Turks-Nederlandse jongeren die het optreden van Erdogan via andere bronnen hebben gevolgd zeggen iets heel anders te hebben gehoord dan wat Nederlandse kranten schrijven. Yusuf Celik is een van deze jongeren. Hij zit voor zijn werk tijdelijk in Turkije. “Ik ben getuige geweest van deze toespraak van Erdogan waarbij hij de vrouw juist respectvol en hoog in het vaandel had. Zoals dat je niet van een vrouw mag verwachten – waarbij ze het al zwaar genoeg heeft met huishouden en kinderen –  nog eens zwaar belastend werk te doen zoals zand scheppen met een schep. Hij gaf aan dat je de vrouw en de man in dit opzichte niet gelijk kan behandelen.”

Maar daar blijft het niet bij volgens Celik. “Heel belangrijk is dat hij heeft gezegd dat de vrouw en de man absoluut gelijk zijn als het gaat om rechten,” zou Erdogan eraan toegevoegd hebben volgens Celik.

Celik is een van de vele verbaasde Turkse jongeren over de berichtgeving in de Nederlandse media. Zo is hij van mening dat met name de Telegraaf, Erdogan met opzet “negatief” in beeld wil brengen.

© Demet TV