Rotterdam gaat meer doen tegen radicalisering

Het Meld- en Adviespunt Radicalisering van de gemeente Rotterdam gaat meer trainingen geven aan onder anderen jongerenwerkers en leraren om radicalisering te signaleren. Ook worden er meer bijeenkomsten gehouden waarin professionals bewust worden gemaakt van radicalisering. Dat staat dinsdag in een brief van burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) aan de gemeenteraad.

Volgens Aboutaleb is het aantal medewerkers bij het meld- en adviespunt sinds kort uitgebreid om aan de toenemende hulpvraag te voldoen. Medewerkers gaan nu zelf meer dan voorheen op pad om mensen die met radicalisering in aanraking komen te informeren en te trainen. Het gaat hierbij om gezaghebbende mensen uit moslimgemeenschappen, jongerenwerkers, medewerkers van het jongerenloket, leraren en medewerkers van wijkteams.

Het stadsbestuur meldde eerder al een toename van het aantal meldingen van mogelijke radicalisering. Dit jaar kwamen tot dusver 29 meldingen en verzoeken om advies binnen over moslims die mogelijk radicaliseerden. Vorig jaar telde Rotterdam twintig van die aanvragen.

De toename komt mogelijk door toegenomen alertheid onder Rotterdammers, zo meldde de gemeente eerder. Het werkelijke aantal jihadgangers vanuit de havenstad is beperkt.

2014-11-25