Categories Nieuws Artikelen

Koenders praat met Syrische oppositie in Istanbul

In de Turkse stad Istanbul overlegt minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) zaterdag met de Syrische oppositie. Het kabinet kondigde vorige week aan de tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad meer steun te willen geven.

Koenders spreekt met onder anderen Hadi al-Bahra. Hij is president van de overkoepelende Syrian Opposition Coalition. Verder ontmoet hij Khaled Saleh van de Harakat Hazm Brigade. Die telt ongeveer vierduizend strijders en vecht onder de vlag van het Vrije Syrische Leger.

De gematigde Syrische oppositie krijgt al enkele jaren steun van de Nederlandse regering. Daarbij ging het om financiële en technische steun, onder meer in de vorm van communicatieapparatuur, laptops en trainingen bij denktank Clingendael.

Het kabinet wil gematigde gewapende groepen meer hulp gaan geven. Maar wapensteun is uitgesloten. De gematigde Syrische oppositie moet in staat worden gesteld om een ‘geloofwaardig alternatief’ te vormen voor Assad en terreurgroep Islamitische Staat, schreef Koenders aan de Kamer.

2014-12-20