Koenders vindt situatie in Jordanië nijpend

Vluchtelingen uit Syrië blijven Jordanië binnenstromen en er is te weinig geld voor de opvang. De situatie is ‘nijpend’, zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag in Amman.

Jordanië is zijn laatste bestemming op zijn rondreis door de regio waarbij het vooral gaat over de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). De afgelopen dagen was hij ook in Turkije en Irak.

In het land zijn 640 duizend vluchtelingen uit Syrië officieel geregistreerd, maar veel anderen hebben zich niet laten inschrijven bij de VN. Als er onvoldoende steun voor hen is kan dat hier problemen gaan opleveren, meent de bewindsman.

Koenders sprak ook met zijn ambtgenoot Nasser Judeh en koning Abdullah. Judeh dankte Nederland voor de steun tegen extremisme en voor de humanitaire hulp. Ook hij benadrukte dat zijn land meer financiële hulp nodig heeft voor de opvang.

2014-12-23