Categories Nieuws Artikelen

Merkel haalt uit naar anti-islambetogers

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft haar landgenoten woensdag op het hart gedrukt niet deel te nemen aan de wekelijkse anti-islambetogingen in Dresden. De organisatoren van de demonstraties worden gedreven door vooroordelen en vreemdelingenhaat, zei Merkel in haar nieuwjaarstoespraak.

Niet eerder hekelde Merkel de betogingen in zulke klare taal. Als de demonstranten ‘Wij zijn het volk’ scanderen, dan bedoelen ze eigenlijk ‘Jij hoort er niet bij – wegens je geloofsovertuiging of je huidskleur’, hield ze haar landgenoten voor. Merkel oogstte met die woorden woensdag lof van de linkse oppositie.

De demonstraties in Dresden en inmiddels ook elders worden georganiseerd door een groep die zich Pegida noemt, een afkorting van Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland. De organisatoren zeggen enkel te willen protesteren tegen extremisme en niet tegen immigranten of de islam zelf. Maar de betogingen krijgt ook steun van extreemrechts.

31-12-2014