Een op de drie OV-chipkaarten verlopen of kwijt

Een op de drie OV-chipkaarten in Nederland is verlopen of kwijt. Van de ongeveer 21,9 miljoen geproduceerde kaarten zijn er 14,6 miljoen actief. De overige zeven miljoen zijn kwijtgeraakt of verlopen, maakte het bedrijf Translink vrijdag bekend.

Wie zijn of haar chipkaart heeft verloren, kan via de website ov-chipkaart.nl een nieuwe aanvragen. Gemiddeld ligt er dan binnen drie werkdagen een nieuwe chipkaart op de deurmat. Dat kost elf euro. Het saldo op de verloren chipkaart kan worden teruggestort naar de bankrekening.

Het bedrijf Translink is verantwoordelijk voor het in- en uitchecken en het opladen van saldo en maakte vrijdag haar jaarcijfers bekend. Daar kwam onder meer uit dat in 2014 2,1 miljard transacties, zoals inchecken, uitchecken en opladen, zijn verwerkt. Dat is een stijging van ongeveer dertien procent ten opzichte van 2013.

In 2010 was Translink nog verantwoordelijk voor negenhonderd miljoen transacties en in 2009 250 miljoen. De opheffing van het papieren kaartje in juli bij de NS heeft er mede voor gezorgd dat het aantal is toegenomen. Ook is het aantal verkochte OV-chipkaarten gestegen.

2015-01-02