Duizenden Duitsers straat op voor tolerantie

Duizenden Duitsers zijn maandag in vier steden de straat opgegaan uit protest tegen de wekelijkse protestmars in Dresden tegen de ‘islamisering van het Westen’. De protestmarsen in Dresden trekken steeds meer mensen en de betogers die maandag in Dresden, Berlijn, Stuttgart en Keulen de straat opgingen zeiden juist een signaal van tolerantie af te willen geven. Bedrijven, kerken en het energiebedrijf in Keulen besloten mee te werken aan de antidemonstratie door de verlichting in hun gebouwen uit te schakelen.

“Jullie nemen deel aan een actie waarvan, door haar wortels maar ook door toespraken, iedereen kan zien dat zij nazistisch, racistisch en extremistisch is”, hield Norbert Feldhoff, de kerkproost van de Dom van Keulen, de PEGIDA-demonstranten voor. “En jullie steunen mensen die jullie niet willen steunen.”

De laatste drie maanden trekken de demonstraties in Dresden van PEGIDA, dat staat voor Patriottistische Europeanen tegen Islamisering van het Westen, steeds meer mensen. Waren het in het begin slechts enkele honderden mensen, vlak voor kerst was hun aantal al toegenomen tot bijna achttienduizend mensen.

In Keulen kwamen maar een paar honderd PEGIDA-aanhangers opdagen en ongeveer tien keer zo veel tegendemonstranten. In Berlijn verhinderden volgens de politie ongeveer vijfduizend tegendemonstranten dat driehonderd PEGIDA-aanhangers van het stadhuis konden optrekken naar de Brandenburger Poort. In Stuttgart, Münster en Hamburg waren zo’n 22 duizend anti-PEGIDA-demonstranten op straat, meldde persbureau dpa.

In Dresden echter, een regio waar minder immigranten en moslims zijn, waren echter weer achttienduizend PEGIDA-aanhangers op de been. Demonstranten droegen borden mee met teksten als ‘Word wakker’, ‘wij zijn het volk’ en ‘liegende pers’.

Bondskanselier Angela Merkel had in haar Nieuwjaarstoespraak in ongewoon scherpe bewoordingen een oproep gedaan aan de Duitsers om weg te blijven van de demonstraties in Dresden. Wanneer PEGIDA-aanhangers roepen ‘wij zijn het volk’, bedoelen ze volgens Merkel ‘jullie horen hier niet vanwege jullie geloof of huid’.

PEGIDA-organisator Kathrin Örtel hekelde de toespraak van Merkel. “De politieke onderdrukking is terug in Duitsland”, zei zij. “Of hoe moet je het anders zien, als wij door alle politieke partijen en media uitgescholden of openlijk voor racisten of nazi’s uitgemaakt worden om onze terechte kritiek op het Duitse asielzoekersbeleid en het niet-bestaande immigratiebeleid?”

PEGIDA probeert afstand te nemen van extreem-rechts. In een verklaring op Facebook benadrukt de beweging dat zij zich verzet tegen ‘haatpredikers, ongeacht de religie’ en ‘radicalisme, ongeacht of dit politiek of religieus gemotiveerd is’. “PEGIDA staat voor het verzet tegen een vrouwonvriendelijke politieke ideologie die de nadruk legt op geweld, maar verzet zich niet tegen geïntegreerde moslims die hier wonen”, aldus de groep.

De beweging heeft neonazistische symboliek en leuzen verboden, maar krijgt desondanks steun uit extreemrechtse hoek.

Cem Özdemir, vicevoorzitter van De Groenen, zei ook tegen extremisme te zijn, maar ‘intolerantie kan niet worden bestreden met intolerantie’. “De grens moet niet liggen tussen christenen en moslims, maar tussen mensen die intolerant zijn en de rest, de meerderheid.”

06-01-2014

Kijk hieronder naar videobeelden van de protesten van PEGIDA-aanahangers.