Categories Nieuws Artikelen

Tuchtmaatregelen tegen artsen openbaar

De tuchtmaatregelen tegen artsen die de fout zijn ingegaan worden eenvoudiger te vinden voor het publiek. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dat medici die op de zwarte lijst staan straks vindbaar zijn in het zogeheten BIG-register.

Schippers wil dat het voor patiënten beter inzichtelijk wordt welke artsen, apothekers of fysiotherapeuten hun vak niet meer mogen uitoefenen of geschorst zijn. Nu worden ze nog uit het register gehaald, maar dat gaat veranderen. Ook tuchtmaatregelen die in andere landen zijn opgelegd moeten zichtbaar worden. Zo kunnen werkgevers eenvoudiger zien of ze iemand aannemen die iets op zijn kerfstok heeft.

Tegelijkertijd wordt voorkomen dat Nederlandse artsen die de fout in zijn gegaan over de grens ongestoord verder kunnen werken. Onlangs bleek dat een omstreden Nederlandse chirurg die door het Scheper Ziekenhuis in Emmen de laan uit was gestuurd, in een Duits ziekenhuis werkte.

Waarschuwingen worden niet gepublcieerd. Voor het openbaar maken van de tuchtmaatregelen is een technische aanpassing van het BIG-register nodig. Schippers verwacht dat die op 1 juli voltooid is.

01 maart 2012, 16:00
©novum