Geld voor meerderjarige misbruikslachtoffers RKK

Slachtoffers van seksueel misbruik bij instellingen van de katholieke kerk die ten tijde van het misbruik meerderjarig waren kunnen per 1 maart ook aanspraak maken op een schadevergoeding. Dat heeft het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK donderdag laten weten.

De nieuwe compensatieregeling is opgedeeld in drie categorieën. Voor seksueel getinte handelingen of uitlatingen kan een slachtoffer maximaal vijfduizend euro krijgen. Mensen wier intieme delen frequent zijn betast krijgen maximaal tienduizend euro. Voor slachtoffers die zijn verkracht of op een andere wijze uitzonderlijk zijn misbruikt geldt een maximale vergoeding van 25 duizend euro.

Mensen die ten tijde van het misbruik meerderjarig waren en als zwakzinnig konden worden betiteld of in een weerloze toestand verkeerden komen onder de compensatieregeling voor minderjarigen te vallen. Bij deze regeling kunnen hogere schadevergoedingen worden toegekend, tot maximaal honderdduizend euro.

Het gaat in totaal om tientallen meerderjarigen die zijn misbruikt, liet een woordvoerder van het Meldpunt weten. Van de in totaal ruim achthonderd klachten van mensen die minderjarig waren ten tijde van het misbruik zijn er inmiddels zo’n 220 afgehandeld.

01 maart 2012, 16:02
©novum