Categories Nieuws Artikelen

Dekkker: radicalisering op scholen aanpakken

Radicalisering op scholen moet worden aangepakt. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs (VVD) zegt dat naar aanleiding van de tweejaarlijkse veiligheidsmonitor, die hij donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daaruit blijkt dat vier procent van de schoolleiders zegt dat religieus extremisme voorkomt. Gemiddeld gaat het om 0,1 procent per locatie.

“Dit thema is natuurlijk heel actueel geworden na de aanslagen in Parijs”, zegt Dekker. “Geradicaliseerde jongeren vormen een bedreiging voor de veiligheid op en buiten de school.”

In het kabinetsplan om jihadisme aan te pakken worden scholen ondersteund in het omgaan met radicaliserende jongeren. Ook moeten scholen meer aandacht besteden aan burgerschap om duidelijk te maken wat vrije waarden betekenen.

Uit de veiligheidsmonitor blijkt dat het grootste deel van leerlingen en docenten zich veilig voelt op en rond de school.

2015-01-15