Methode om nieuwe drugs snel te signaleren

De Brabantse verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft een methode ontwikkeld om nieuwe, gevaarlijke drugs snel te ontdekken om op tijd maatregelen te kunnen nemen. De methode is ontwikkeld naar aanleiding van de problemen met GHB die werden ontdekt toen het al te laat was.

Voor de vroege signalering van nieuwe drugs stelt Novadic-Kentron voor om lokaal panels samen te stellen met professionals én drugsgebruikers die uit hun eigen praktijk ontdekkingen kunnen delen. Als er nieuwe of gevaarlijke varianten van drugs opduiken is het de bedoeling om snel een risicobeoordeling te maken en een stappenplan te ontwikkelen.

Novadic-Kentron kreeg 450 duizend euro Europese subsidie voor de ontwikkeling van de methode. De nieuwe methode, die nog niet is toegepast, wordt volgende week gepresenteerd op een internationaal congres in Breda.

2015-01-27