Nederlandse Patriotmissie in Turkije voorbij

Op de Zuid-Turkse basis Incirlik heeft Spanje maandagmiddag de taak van de Nederlandse Patriotmissie overgenomen. De Nederlandse raketten hebben de stad Adana precies twee jaar beschermd tegen aanvallen met ballistische raketten uit Syrië.

“In die twee jaar hebben we 99 procent van de tijd, totaal meer dan 17.000 uur, klaargestaan”, aldus kolonel Niels Vredegoor, de commandant van de missie. Hij prees verder tijdens de plechtigheid de samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten, die het zuiden van Turkije ook met Patriots beschermen.

De ongeveer tweehonderd Nederlandse militairen hoefden nooit in actie te komen. Ze opereerden op verzoek van de NAVO-bondgenoot vanaf het civiele vliegveld van Adana en vanaf de basis Incirlik. De komende dagen keren de ingezette militairen terug naar Nederland, aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie. Een speciale eenheid maakt de luchtverdedigingssystemen gereed voor terugkeer naar Nederland.

Het kabinet besloot de missie niet opnieuw te verlengen, omdat de systemen zwaar zijn belast door de permanente inzet. Er is groot onderhoud nodig en de systemen zijn toe aan een modernisering. Ook zou een verdere verlenging een te zware wissel trekken op het personeel.

2015-01-26