7575 kilo coke ontdekt in Rotterdamse haven

Vorig jaar is rond de negenduizend kilo harddrugs in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Het overgrote deel betrof cocaïne: 7575 kilo. De drugs zijn onderschept door het Hit and Run Cargoteam (HARC). Dat meldde het Openbaar Ministerie zondag.

De vangst was minder dan in 2013, toen tienduizend kilo aan harddrugs werd gevonden. Daarvan was 9800 kilo cocaïne. De vangst van 2014 is ongeveer vergelijkbaar met die van van 2012 (3600 kilo coke) en 2011 (zesduizend kilo coke).

Steeds vaker wordt de rip-off smokkelmethode toegepast, aldus het OM. Hierbij worden tassen met drugs bij een reguliere lading gestopt. In de aankomsthaven moet dan de drugszending uit de container gehaald worden. Zo ontdekte het team in november drieduizend kilo tussen fruit uit Costa Rica.

HARC is een samenwerkingsverband van douane, Fiod, en Zeehavenpolitie en staat onder leiding van een speciale officier van justitie.

2015-02-02