‘DENK’ nieuwe naam partij Kuzu en Ozturk

De oud-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Ozturk noemen hun nieuwe partij ‘Denk’. Dat laten Kuzu en Ozturk maandagmiddag tijdens een persconferentie weten. De Kamerleden zeggen zich niet alleen te willen richten op Turken en Moslims in Nederland, maar op imeer mensen die zich niet vertegenwoordigd voelt door de politiek. 

De Kamerleden willen ook dat er een register komt van racistische uitingen op internet, gekoppeld aan de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Mensen die in dat register staan, zouden geen baan bij de overheid mogen krijgen.

Het woord allochtoon moet taboe worden, zeker binnen de overheid. Scholen moeten verplicht Chinees, Arabisch en Turks aanbieden als keuzevak en Nederland moet Palestina erkennen.

Dat zijn enkele hoofdpunten uit het manifest van de nieuwe politieke groep Denk, opgericht door de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, die in november met ruzie vertrokken bij de PvdA. Omdat het in de ogen van Kuzu en Öztürk verharde integratiedebat de kern was van het conflict met de PvdA-top, gingen maandag veel vragen op de persconferentie over hun Turkse en islamitische achtergrond.

Een pure moslimpartij wil Denk niet zijn, zei Kuzu. De beweging is bedoeld voor alle Nederlanders, maar veel moslims zullen zich wel thuis voelen bij hun groep, voegde hij er aan toe. En nee, verzekerde Kuzu, we hebben geen contact gehad met de ‘lange arm’ van Turkije in Ankara. Op de vraag of hij de Turkse genocide op de Armeniërs in 1915 erkent, zei hij: “Dat moet nader onderzocht worden door juristen en historici.”

De twee hebben nu een ‘beweging’ opgericht en geen politieke partij, omdat ze een frisse wind in de Tweede Kamer” willen zijn. “We willen Nederland aan het denken zetten”, zegt Kuzu.

Denk wil ook niet meer spreken over ‘integratie’ en er moet een diversiteitsquotum komen bij de overheid, waardoor mensen van verschillende afkomst beter vertegenwoordigd zijn. Verder moet de overheid ruim baan bieden voor islamitisch onderwijs en imamopleidingen.

Nederlanders moeten volgens Kuzu en Öztürk onder ogen zien dat Nederland van oudsher een immigratieland is en dat onder anderen Turkse en Marokkaanse immigranten hebben bijgedragen aan onze welvaart en wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Om die reden moet in alle gemeenten een monument komen voor arbeidsmigratie, vinden zij.

Ook wil Denk een racismeregister in het leven roepen, waar uitingen van racisme worden geregistreerd. Wie op deze zwarte lijst staat, kan niet (meer) werken voor de overheid.

Hieronder interview met Kuzu en Ozturk.

Kijk ook: Gemene vragen aan Kuzu

© Demet TV