Verlies voor regeringspartijen in peiling

De regeringspartijen VVD en PvdA hebben in de wekelijke peiling van Maurice de Hond zetels verloren. De VVD moest twee zetels inleveren en komt uit op achttien zetels. De PvdA zakt met een zetel naar elf. De coalitie staat nu virtueel op 29 zetels. Verder zijn er weinig verschuivingen. CDA, SP en Partij voor de Dieren gaan er een zetel op vooruit. De VVD verliest zetels onder invloed van de publiciteit rondom de declaraties van Tweede Kamerlid Mark Verheijen, zegt De Hond.

Hij deed ook onderzoek naar de problemen rond de gaswinning in Groningen. 62 procent van de kiezers vindt dat in de tweede helft van dit jaar de gaswinning in Groningen verder omlaag moet. Onder de VVD-kiezers is dat 42 procent en bij de PvdA-kiezers 70 procent. Bijna 80 procent van de kiezers vindt dat de noordelingen gecompenseerd moeten worden voor de schade als gevolg van de gaswinning.

2015-02-15