’Eis voor inburgeringsexamen soms te streng’

Als het gaat om gezinshereniging van buitenlandse echtparen, moet in meer gevallen een vrijstelling van het vereiste inburgeringsexamen mogelijk zijn. Nederland moet zich soepeler opstellen bij bijzondere omstandigheden.

Dat vindt een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. Het gaat om de rechtszaken van een Azerbeidzjaanse en een Nigeriaanse, die naar hun echtgenoten in Nederland willen. Zij zeggen dat zij het Nederlandse examen over taal- en maatschappijkennis niet kunnen afleggen door gezondheidsproblemen. Nederland vindt die problemen echter niet ernstig genoeg om een uitzondering te maken.

In geval van onredelijkheid of van bijzondere omstandigheden bij individuele gevallen moet vrijstelling mogelijk zijn, benadrukt de adviserende advocaat-generaal. Het advies wordt in de meeste gevallen overgenomen door de Europese rechters.

2015-03-19