Categories Nieuws Artikelen

Nederland, Marokko samen tegen radicalisering

Nederland en Marokko kunnen veel voor elkaar betekenen in de strijd tegen radicalisering. Dat zei minister Lodewijk Asscher (Integratie) woensdagmiddag in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. De minister was twee dagen in Marokko om te praten over diverse onderwerpen, waaronder de aanpak van radicalisering. ,,Men is zeer bereid om met Nederland samen te werken”, aldus de minister, ,,de dreiging wordt hier net zo goed gevoeld als bij ons”.

Volgens officiële cijfers vertrokken 1.354 mensen vanuit Marokko naar Syrië en Irak. Islamitische Staat heeft meerdere dreigingen geuit tegen Marokko.

Het is Marokko gelukt om na de aanslagen in Casablanca (2003) en in Marrakech (2011) de meer gematigde interpretatie van de islam een plek in de samenleving te geven. ,,Ze doen dat door een tegengeluid te geven vanuit de samenleving. Bijvoorbeeld door imams op te leiden”, aldus Asscher. Volgens hem kan Nederland hierin van Marokko leren.

2015-03-25