Teeven keert terug in Tweede Kamer

VVD’er Fred Teeven keert donderdag terug als Tweede Kamerlid voor de VVD, als opvolger van partijgenoot Ard van der Steur, die minister is geworden op het departement waar Teeven net is vertrokken.

De ongeplande carrousel bij de VVD is daarmee op twee plekken na afgerond. Precies drie weken geleden stond Teeven nog als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, maar op 9 maart trad hij samen met minister Ivo Opstelten af. Opstelten diende zijn ontslag in omdat hij de Kamer verkeerd had geïnformeerd over een miljoenendeal die Teeven in 2000, als officier van justitie, had gesloten met een drugscrimineel. Teeven volgde zijn minster en trad ook af.

Vervolgens maakten twee VVD-Kamerleden – Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff – de overstap naar het ministerie van Justitie. De eerste vrijgekomen plek gaat nu naar Teeven, de tweede moet nog worden opgevuld. Door het vertrek van VVD-Kamerlid René Leegte dinsdag, is er nóg een VVD-zetel vrij. Tot die laatste twee liberale vacatures zijn vervuld heeft het kabinet even een kleine minderheid in de Kamer.

Teeven was al drie keer eerder Kamerlid: van mei 2002 tot eind januari 2003 voor Leefbaar Nederland en van eind 2006 tot oktober 2010 en van september tot begin november 2012 voor de VVD. Staatssecretaris was hij van oktober 2010 tot ruim twee weken geleden.

2015-03-26